Sinds 2017 kun je bij ons gebruik maken van de GreenUp machine. Zo bieden we de klanten de mogelijkheid om de blikjes en flesjes, waar normaal geen statiegeld op zit, toch in te leveren en sindsdien staat de teller al op 420.000 ingeleverde blikjes en flesjes! Een super resultaat voor een schonere leefomgeving 😀

Omdat de vergoeding voor de flesjes en blikjes uit eigen zak wordt betaald rezen de kosten echter de pan uit. Ondernemer Pieter Bijlsma diende namelijk ook voor de afvoer van de flesjes te betalen. De blikjes konden gratis bij de gemeente worden gebracht, maar voor pet-flesjes moet worden betaald. Dat hoeft niet wanneer een particulier het doet, maar wel als het om een bedrijf gaat. En hier had Pieter Bijlsma moeite mee.

Hier is de afgelopen tijd veel om te doen geweest en de oplettende nieuwsvolger is wellicht al diverse artikelen van de SA en Omrop Fryslan tegengekomen (zie onderstaande links). 

Maar we hebben de oplossing gevonden! Recyclingsbedrijf Morssinkhof Plastics heeft besloten om ons te helpen bij dit probleem en zie hier het resultaat! 420.000 flesjes die kosteloos opgehaald worden voor recycling. Super dat Morssinkhof Plastics ons hierbij wil helpen. Een top oplossing waar we ook Merijn Tinga (Plastic Soup Surfer) voor willen bedanken. We hopen dat we het in de toekomst op deze manier kunnen voortzetten!

De eerdere berichtgeving: 

Video Plastic Soup Surfer: 

TEN ONDER AAN HET EIGEN SUCCES… HOE VERDER MET 420K FLESJES?

HOE TWEE MEIDEN IN EEN FRIES DORPJE EEN BIJZONDERE BONDGENOOT VONDEN IN HUN STRIJD TEGEN ZWERFAFVAL. En vervolgens een probleem kregen…In Gorredijk staat in Nederland een statiegeld automaat die kleine plastic flesjes en blikjes inneemt. Het is zo'n succes geworden dat er een probleem is ontstaan. De ondernemer die al 5cent tot 2cent per flesje heeft betaald aan de consumenten die de flesjes brachten zit nu met 420.000 flesjes en moet nu weer betalen voor de afvoer ervan.In deze aflevering ontmoeten we ook Buuf en Buuf. Twee meiden die geregeld hebben dat de automaat in de Albert Heijn is komen te staan. Extra pikant is dat het Albert Heijn hoofdkantoor altijd heeft gelobbyd tegen statiegeld (en zodoende ook geen medewerking willen verlenen aan de afvoer van de flesjes).De posts op social zorgden ervoor dat er direct partijen opstonden om de ondernemer Pieter Bijlsma te helpen:https://www.omropfryslan.nl/nieuws/894316-actie-loopt-goed-ah-gorredijk-komt-om-de-plastic-flesjesBuuf en Buuf Gorredijk bestaat uit Nynke Landman & Kiki de JongIn Nederland staan er op dit moment (juli 2019 – anderhalf jaar voor de verwachte invoering van statiegeld op kleine flesjes) 5 automaten in verschillende supermarkten in Nederland die kleine flesjes innemen. Altijd op initiatief van de supermarkt eigenaar.

Geplaatst door Plastic Soup Surfer op Woensdag 10 juli 2019

Artikel Omrop Fryslan

https://www.omropfryslan.nl/nieuws/894316-actie-loopt-goed-ah-gorredijk-komt-om-de-plastic-flesjes?fbclid=IwAR008J6leWmOkYJznj1aREVIO3noUaKBmZznkqFXEYF0ZesmBSppXkkPVf0

Artikel SA24 

https://sa24.nl/succes-greenup-kent-ook-keerzijde/